Informacje o kursie
Kierunek studiów:
BiotechnologiaPoziom kształcenia:
I stopnia - inżynierskieForma studiów:
stacjonarneData rozpoczęcia studiów:
pażdziernik 2022 r.Wydział:
Wydział ChemicznyPoziom kwalfikacji:
kwalifikacja pełna na poziomie szóstym PRKTytuł zawodowy uzyskany przez absolwenta:
inżynierProfil kształcenia:
ogólnoakademickiLiczba semestrów:
-
7
Liczba punktów ECTS:
- 201 - Kierunek: Biotechnologia
- 214 - Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności
- 214 - Specjalność: Biotechnologia leków
- 214 - Specjalność: Biotechnologia molekularna
Praktyka zawodowa:
Praktyka zawodowa: 6 tygodni. Zasady odbywania praktyk zgodne z wydziałowymi zasadami realizacji praktyk.
Warunki ukończenia studiów i uzyskania kwalifikacji:
Uzyskanie określonych w programie studiów efektów uczenia się i wymaganej liczby punktów ECTS, odbycie przewidzianych w programie studiów praktyk, pozytywna ocena z egzaminu dyplomowego.
Sylwetka absolwenta i dalsze możliwości kształcenia:
Absolwent studiów I stopnia posiada umiejętność praktycznego korzystania ze zdobytej podstawowej wiedzy z zakresu nauk ścisłych, chemicznych i technicznych, metod biologii eksperymentalnej oraz chemicznych procesów technologicznych i procesów biotechnologicznych. Jest wyposażony w wiedzę specjalistyczną oraz w umiejętności praktyczne przygotowujące go do pracy na stanowiskach związanych z organizacją i prowadzeniem procesów produkcyjnych w przemyśle chemicznym, biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych oraz do pracy w laboratoriach prowadzących analizy kontrolne i diagnostyczne z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury analitycznej. Potrafi wykonywać podstawowe prace badawcze z użyciem materiału biologicznego oraz zna współczesne metody badania struktury związków organicznych i biomolekuł. Ponadto, jest przygotowany do samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych oraz do podjęcia studiów drugiego stopnia.
Osoba odpowiedzialna za program studiów:
dr hab. inż. Agnieszka Pladzykagnieszka.pladzyk@pg.edu.pl
058 347 28 74