Lista przedmiotów

Informacje o kursie

Kierunek studiów:

Biotechnologia

Poziom kształcenia:

II stopnia

Forma studiów:

stacjonarne

Data rozpoczęcia studiów:

pażdziernik 2024 r.

Wydział:

Wydział Chemiczny

Poziom kwalfikacji:

kwalifikacja pełna na poziomie siódmym PRK

Profil kształcenia:

ogólnoakademicki

Liczba semestrów:

    4

Liczba punktów ECTS:

  • 88 - Kierunek: Biotechnologia
  • 119 - Specjalność: Biotechnologia molekularna
  • 119 - Specjalność: Biotechnologia leków
  • 119 - Specjalność: Technologia, biotechnologia i analiza żywności

Praktyka zawodowa:

nie są wymagane

Warunki ukończenia studiów i uzyskania kwalifikacji:

Uzyskanie określonych w programie studiów efektów uczenia się i wymaganej liczby punktów ECTS, złożenie pracy dyplomowej magisterskiej oraz ocena pozytywna z egzaminu dyplomowego.

Sylwetka absolwenta i dalsze możliwości kształcenia:

Absolwent II stopnia jest przygotowany do wykorzystania posiadanej wiedzy do opracowywania i optymalizacji procesów biotechnologicznych, projektowania i prowadzenia procesów ukierunkowanych na otrzymanie produktów o pożądanych cechach oraz oceny ich jakości oraz bezpieczeństwa, a także projektowania i prowadzenia eksperymentów naukowych i prac badawczych w zakresie biotechnologii. Absolwent jest przygotowany do prowadzenia i wykorzystania badań molekularnych, zwłaszcza w aplikacjach biotechnologicznych. Ma pogłębioną wiedzę bioinformatyczną i posiada umiejętność jej stosowania w biotechnologii. Zna i rozumie prawne i etyczne aspekty biotechnologii oraz ekonomiczne i organizacyjne zasady funkcjonowania przedsiębiorstw biotechnologicznych. Absolwent nabywa specjalistycznych umiejętności w ramach realizacji programu określonej specjalizacji: Biotechnologii Leków, Biotechnologii Molekularnej oraz Technologii, Biotechnologii i Analizy Żywności. Absolwent jest przygotowany do pracy w firmach biotechnologicznych i innych gałęziach gospodarki wykorzystujących techniki biotechnologiczne (przemysł fermentacyjny, spożywczy, farmaceutyczny, biomedyczny), laboratoriach diagnostycznych i akredytacyjnych oraz w placówkach naukowo-badawczych. Jest także przygotowany do podjęcia studiów w Szkole Doktorskiej.

Osoba odpowiedzialna za program studiów:

dr hab. inż. Agnieszka Pladzyk
agnieszka.pladzyk@pg.edu.pl
058 347 28 74
Powrót do strony głównej